vrijdag 11 januari 2008

Nederlandse koffie aan de "roots" van Starbucks

"Hoe kan het dat het rijkste land ter wereld, de slechtste koffie drinkt?" Het antwoord op die vraag leverde Alfred Peet miljoenen op. Hij stond aan de basis van het succes van de koffieketen Starbucks.

De geboren Alkmaarder overleed in augustus 2007 aan kanker, 87 jaar oud.

"Zijn invloed valt niet te onderschatten", oordeelt koffie-expert Corby Kummer in de New York Times. "Hoe Amerikanen over koffie denken en hoe ze het drinken, is het directe resultaat van zijn lessen."

Connoisseur
Alfred Peet had de koffie in zijn bloed. In zijn jeugd werkte hij voor de branderij van zijn vader. Later ging hij in de leer bij de beroemde Lipton theemaatschappij, voordat hij in Nederlands Indië werkte voor het Thee Export Bureau.

De smakeloze, slappe koffie die hij in de VS aantrof, moet haast een belediging zijn geweest voor deze connaisseur.

Rantsoen
Hij ontdekte dat de oorzaak er van in de Tweede Wereldoorlog lag. Amerikanen waren eigenlijk nooit gestopt met het drinken van rantsoenkoffie. Peet bracht daar verandering in.

In 1966 opende hij een koffiebranderij in San Francisco, op steenworp afstand van de trendy Berkeley Universiteit. Hij gebruikte zelf uitgezochte bonen, die hij extra donker brandde. Eigenlijk was het niet de bedoeling de koffie ter plekke te serveren, maar het verleidelijke aroma van zijn product lokte enorme rijen klanten.

Starbucks
Onder de drinkers was ook de student Jerry Baldwin. Toen hij later in Seattle een koffiehuis opende, vroeg hij Peet de koffie te leveren. Jarenlang werd de koffie van Starbucks gestookt door de Nederlander.

Maar Alfred Peet vreesde dat zijn bedrijf aan zijn eigen succes ten onder zou gaan. Met het steeds groter wordende Starbucks als klant, dreigde Peet’s Coffee and Tea zijn unieke kleinschalige karakter te verliezen.

Peet nam afscheid als Starbucks-brander, maar leerde wel eerst Baldwin het vak. "Hij was zo grootmoedig om ons te leren scheppen, branden en mengen. Ik sta voor altijd bij hem in het krijt."

Bron: NOS Journaal

Geen opmerkingen: